Vragenderveen

VragenderveenT: 0544-375775
E: info@vvvlichtenvoorde.nl

Vragenderveen

Drie kilometer ten oosten van het Achterhoekse kerkdorp Vragender, tussen Lichtenvoorde en Winterswijk, ligt een uniek hoogveengebied. Hoogveen dat nog leeft. Het groeit aan. In Nederland is er nog geen honderd hectare levend hoogveen meer over. Het Vragenderveen, dat onderdeel uitmaakt van het Korenburgerveen is 110 hectare groot. De Stichting Marke Vragender Veen heeft daarvan een groot deel in eigendom. Rond het veen ligt een bufferzone die het eigenlijke veen moet beschermen tegen de instroom van voedselrijk water, dat schadelijk is. Het gebied wordt al meer dan zestig jaar met succes beheerd door de Stichting Marke Vragender Veen, de oudste agrarische natuurbeschermingsorganisatie. Het Vragenderveen is een restant van een moerasgebied, dat zich over een groot deel van de Achterhoek en het aangrenzende Duitsland uitstrekte.

Excursies
Je kunt onder leiding van een gids door het Vragenderveen. VVV Oost Gelre, vestiging Lichtenvoorde heeft i.s.m. Stichting Marke Vragender Veen speciale excursiedagen uitgezocht, waarop je je kunt inschrijven. Bel naar de VVV (0544-375775) voor meer informatie en om jezelf aan te melden voor een excursie! Mailen mag ook! info@vvvlichtenvoorde.nl 

Data 2020

  • 12 juli
  • 23 augustus
  • 6 september
  • 20 september
  • 11 oktober
  • 25 oktober

7 prachtige wandelroutes
De paden zijn uitgezet en worden onderhouden door de Projectgroep Landschap Vragender (PLV), onderdeel van de Stichting Marke Vragender Veen.

De wandelroutes maken deel uit van geëffende paden door de ruigte in en rond Vragender.

De wandelroutes beginnen allemaal bij TOP locatie Beneman in Vragender, met uitzondering van de route ’t Schaddenpad. Deze route begint aan de Manenschijnweg bij de schuilhut aan het Vragenderveen.

• Je dient je op de paden te begeven en aanwezige dieren met rust te laten.
• De wandelpaden zijn uitsluitend bedoeld om te wandelen, eventueel ander gebruik van de paden is niet toegestaan.
• Honden en paarden, fietsen en bromfietsen zijn niet toegestaan.
• Je maakt de wandeling geheel op eigen risico.

De bovenstaande routes zijn te verkrijgen als folder. De folder bij de VVV kost € 1,50 per stuk. Indien je alle 7 routes koopt kost een setje van 7 routes je  € 9,00.
De folders zijn te verkrijgen bij: VVV Oost Gelre vestiging Lichtenvoorde en vestiging Groenlo, Marveld Recreatie ( Groenlo), Restaurant Beneman (Vragender), Café Restaurant Overkamp (Vragender), Korenmolen de Vier Winden (Vragender) en Vakantiepark De Twee Bruggen (Winterswijk-Miste).

Let op!! Alle wandelroutes zijn NIET voor (huis-) dieren toegankelijk. (honden, paarden)

Informatiecentrum
De Stichting Marke Vragenderveen beschikt sinds 2016 over een eigen informatiecentrum waarin je een beeld kunt krijgen van het bijzondere natuurgebied dat de Stichting beheert. Het centrum is op 22 mei 2016 geopend bij de viering van het 60-jarige jubileum.

Ons informatiecentrum werd vrijwel geheel door vrijwilligers van de stichting gebouwd. Ook de inrichting werd helemaal in eigen beheer verzorgd. Via heel veel foto’s en kaarten krijg je een goed beeld van het Vragenderveen en van de SMVV. Je kunt ontdekken hoe het veen is ontstaan en waarom er rond het jaar 2000 allerlei maatregelen genomen moesten worden om het te behouden. Je kunt foto’s van gewone en van zeldzame vogels, vlinders en planten zien. En allerlei prachtige landschapsfoto’s die het Vragenderveen als onderwerp hebben. Bij veel onderwerpen staan codes die waarmee je via een mobiele telefoon nog meer foto’s, video’s en nieuwtjes kunt opvragen.

De expositie in het bezoekerscentrum is een heel goede start als je een wandeling door de vrij toegankelijke randzone van het Vragenderveen of een tocht met een gids door het veen zelf gaat maken. En natuurlijk is het ook gewoon een goede manier om te genieten van dit prachtige natuurgebied als je voor zo’n tocht geen tijd of gelegenheid meer hebt.

Kom eens kijken in ons bezoekerscentrum aan de Pastoor Scheepersstraat in het centrum van Vragender.
Het is geopend tijdens de openingsuren van restaurant Beneman.
De toegang is gratis.

Wil je meer weten over Stichting Marke Vragenderveen kijk dan hier.