Openluchtkerkdienst in streektaal

Openluchtkerkdienst in streektaal

Zondag 14 augustus om 10.00 uur organiseert de Johanneskerk Lichtenvoorde in samenwerking met de RK parochie van Zieuwent een openluchtdienst in de streektaal. De kerkdienst zal plaatsvinden bij theetuin Kofiesköpke Olde Maot in Zieuwent. Een mooi samenwerkingsverband waarbij beide kerken de handen ineen slaan. Thema van deze openluchtdienst is dan ook ‘Samen verdan!’ (samen verder).

De protestantse Johanneskerk organiseerde al eerder openluchtdiensten in de streektaal. Tijdens de kerkdienst bij camping Woltas in Zieuwent in 2019 werden de eerste ideeën om een dergelijke dienst in de toekomst samen te organiseren uitgewisseld. Vanwege corona liet een openluchtdienst even op zich wachten. Uitstel bleek gelukkig geen afstel!

Uit de reacties na afloop blijkt telkens weer hoeveel plezier bezoekers beleven aan de jaarlijkse openluchtdiensten in streektaal van de Johanneskerk. Dominee Hans Hinkamp vertelt hierover: “Voor veel bezoekers is de streektaal de taal van hun hart, de taal waarmee ze opgroeiden. Dat voelt dus heel vertrouwd. Juist door de streektaal wordt zo’n dienst heel laagdrempelig en komt alles dichterbij. Ook Jezus maakte in zijn tijd gebruik van de streektaal. Nog een extra argument om vieringen in deze vorm te houden.”

Locatie
‘t Koffiesköpke van de familie Ten Have beschikt over alle benodigde voorzieningen en een passende, landelijke setting voor het houden van de openluchtdienst. Het terrein is gelegen aan de Oude Maat nummer 2 in Zieuwent. De dienst wordt opgeluisterd door Goed Volk, een streektaalband die deze zondag zijn debuut maakt bij een kerkdienst. Het repertoire bestaat uit luisterliedjes en verhalen in de streektaal. “Veel gevoelens zijn universeel herkenbaar en daarom prima in een kerkelijke viering in te passen. Het wordt een mooie samenwerking waar iedereen nu al naar uitkijkt.”

Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie of thee na te praten.

Anders Kerk Zijn
De Johanneskerk probeert een keer in de maand een bijzondere dienst te houden. De letters AKZ staan voor Anders Kerk Zijn. Verschillende zaken zijn al de revue gepasseerd, van klassieke pianomuziek (Zwarte Cross klassiek) tot Top2000 kerkdiensten.

Rustpunt Koffiesköpke Olde Moat Zieuwent

In de buurt