17 Apr

Film: Portrait de la jeune fille en feu – AFGELAST

Deel dit event
Film: Portrait de la jeune fille en feu – AFGELAST

‘Denkt u dat het zal lukken haar te schilderen?’, vraagt dienstmeisje Sophie bij de ontvangst. Marianne kijkt verbaasd: waarom zou dat niet lukken?
Een knisperend houtvuur, woeste Bretonse stranden en een 18e-eeuwse schilder die zonder gêne een oogverblindend model begluurt.
Het heeft alle ingrediënten om een klassiek kostuumdrama te zijn. Zo’n kostuumdrama waarin, als de schilder eenmaal aan z’n magnum opus begint, het niet lang duurt voordat de strak ingesnoerde hoepeljurk uitgaat en de schone kunsten zegevieren – waar een muze wel niet goed voor is!
Maar vergis je niet. De schilder is in dit geval namelijk eens geen man, maar een vrouw en het model staat nou niet bepaald te popelen om vastgelegd te worden.
En wat misschien nog wel het belangrijkste punt is dat regisseur Céline Sciamma wil maken, is dat de subtiele liefdesrelatie die uiteindelijk ontstaat tussen deze twee vrouwen, op gelijkheid is gestoeld.

Hoofdrollen voor: Adèle Haenel, Valeria Golino, Noémie Merlant, Luàna Bajrami
De Volkskrant: een overrompelende ode aan een grote liefde die slechts van korte duur mag zijn; 5*
Vpro-cinema: Hartverscheurend en toch ingehouden; 5*
Het Parool: een hartverscheurend meesterwerk over kijken en begeerte; 5*
NRC: zinderende romance in een hoepelrok; 5*
Trouw: grandioos en onmogelijk; 5*

Zo goed, zo mooi; als je na het zien van deze film niet in vuur en vlam staat, check je hart bij de dokter! Winnaar van 2 prijzen op het filmfestival van Cannes.

Hier vindt dit event plaats: