09 Apr

Film: Instinct – AFGELAST

Deel dit event
Film: Instinct – AFGELAST

“Lukt het jou om echt contact met hem te maken?” Dat vraagt Alex aan zijn collega Nicoline in Instinct, het regiedebuut van schrijfster Halina Reijn.

Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.
Instinct is het indrukwekkende regiedebuut van actrice en schrijfster Halina Reijn (1975), een film die z’n echte verhaal verbergt achter een bizar kat-en-muis-spel van de twee hoofdpersonages. Carice van Houten speelt Nicoline, een therapeute in een tbs-kliniek, die zich aangetrokken voelt tot een zedendelinquent Idris, gespeeld door Marwan Kenzali
Eindelijk weer eens een Nederlandse film die spannende thema’s als goedkeuring, verantwoordelijkheid en/of medeplichtigheid durft aan te raken, en dat ook voortreffelijk doet.

Hier vindt dit event plaats: