05 May

Spiegelingen

Deel dit event
Spiegelingen

Op 4 en 5 mei wordt op diverse plekken in Oost Gelre stil gestaan bij 75 jaar herdenking en bevrijding. De theaterproductie ‘Spiegelingen’ die op 5 mei twee keer opgevoerd gaat worden in de Hamelandhal in Lichtenvoorde is gebaseerd is op verhalen en dagboeken over de oorlogsjaren in de gehele gemeente Oost Gelre. De productie komt tot stand met medewerking van acteurs, muzikanten, zangers, koren, dansers en vrijwilligers uit de gehele gemeente.

De voorbereidingen van deze grote theaterproductie lopen al een ruim een jaar. In verband met het grootschalige karakter, invulling en uitvoering van het geheel kreeg afgelopen week de ‘Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde’ zijn beslag. Zondag werd het project officieel afgetrapt in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Het is Walter Leemreize, voorzitter van de uitvoerende Stichting, die de tientallen aanwezigen welkom heet die zich na de oproep aangemeld hebben als acteur, muzikant, vrijwilliger, of anderszins om van ‘Spiegelingen’ iets heel bijzonders te maken. “We zijn ontzettend blij dat zoveel mensen uit deze mooie gemeente hier iets in zien en hier nu samen zijn gekomen op het ontmoetingsplein in het gemeentehuis. Daarnaast zijn we enorm blij met de enorme support van de gemeente. We voelden op alle fronten heel veel good will en passie om van deze theaterproductie iets heel moois te maken voor de gehele gemeente.”

Bijzonder jaar
Het is een trotse burgemeester Annette Bronsvoort die zich eveneens verheugd toont over de grote belangstelling om een rol te spelen in de totstandkoming en uitvoering van deze grote productie. “Dat belooft heel veel voor 4 en 5 mei. 2020 wordt een bijzonder jaar voor wat betreft de herdenking. Als gemeente ondersteunen we het van harte, evenals de provincie die in het kader van ‘Gelderland Herdenkt’ bijdraagt. Maar wat als er geen ideeën, geen mensen, geen initiatieven zijn? We gaan 5 mei 2020 niet alleen genieten van mooi toneel, theater, beelden, muziek, maar zullen we ook uitgebreid stil staan dat we 75 jaar in vrijheid leven. Dat is niet zomaar. Dat is een kostbaar bezit. Vrijheid moet je iedere dag opnieuw blijven bevestigen.”

Uitvoerende fase
Voorzitter van de werkgroep Jos Taken, van Slagmoals Theaterproducties, neemt vervolgens de aanwezigen in grote lijnen mee door de gehele productie, zodat er enigszins een beeld gevormd kan worden van hetgeen op de rol staat, afsluitend met een teaser van de theaterproductie. “We hebben diverse commissies gevormd die zich bezig gaan houden met tal van zaken deze productie aangaande.” Tekstschrijver is Theo Soontiëns, regisseur Stan Geurts, bijgestaan door assistent Aad Witteveen. Muzikaal leider is Paul Vallenduuk. “Zij gaan kijken welke muziek geschikt is en we gaan kijken of we nieuwe, zelf geschreven, nummers in gaan zetten. Na een tijd van voorbereiden staan we nu voor een uitvoerende fase. We gaan repetities en de voorbereidingen daarop plannen, zoals rollen verdelen.”

Indrukwekkend script
Gaandeweg de bijeenkomst wordt de omvang van het theaterstuk helder. Als tekstschrijver Theo Soontiëns vertelt over de inhoud en totstandkoming van het stuk wordt het diverse keren stil. “Het is best wel een rare manier van doen. Eerst mochten mensen die mee wilden doen zich opgeven, daarna mocht ik gaan schrijven. Daar moet je dan vervolgens op schrijven en iedereen die zich opgeeft doet mee. Dat is belangrijk. We hebben meen ik 37 acteurs, 21 zangers, 13 dansers, een jeugdtheaterschool, instrumentalisten. Dan is niet meteen duidelijk wie wat gaat doen.” Ook zijn eigen visie en ideeën wilde de schrijver in het stuk kwijt. “Je moet een stijl kiezen die past bij de tijd, het moment van opvoeren. Het moet anders zijn dan andere stukken. Ik heb me verdiept in de dagboeken en verhalen van mensen hier. Het is licht en zwaar tegelijk.” “De titel ‘Spiegelingen’ is alles zeggend,” kijkt Walter Leemreize naar het verhaal. “Wat er toen gebeurde, kijk er in, je kijkt terug en ziet jezelf. Wat toen gebeurde kan nu weer gebeuren. Het is een hele mooie metafoor.”

Stan Geurts, als regisseur, componist, maker van muziektheater verbonden aan de Rijksopera in Enschede vertelt in het kort over de planning. “We gaan vier weekenden goed georganiseerd repeteren, nieuwe muziek maken op teksten. We hebben hoge ambities. In januari hebben we een werkweekend om de rollen te verdelen.” Muzikaal leider Paul Vallenduuk vertelt over de rol van de muziek. “Muziek zal onder meer verbinden tussen de verschillende bedrijven. We kunnen nog wel muzikanten en instrumentalisten gebruiken. Ik zal in januari de diverse muziekverenigingen in Oost Gelre nog bezoeken, maar ook bands en instrumentalisten zijn welkom deel te nemen. We hebben enkele muziekzondagen staan voor repetities.” Opgave is mogelijk via Stichting4en5meilichtenvoorde@gmail.com.

 

Meer info via https://www.facebook.com/Spiegelingen-113681010186399/

Hier vindt dit event plaats: