18 Aug

Buitendienst in ’t Achterhoeks

Deel dit event
Buitendienst in ’t Achterhoeks

Zondag 18 augustus is er een onmundig mooie kerkdienst!
In de buitenlucht EN de Achterhoekse streektaal!
Muzikale begeleiding: De NooTzaak uit Aalten & Johan Meerdink

Aan de kinderen is gedacht, zij gaan zich niet vervelen!
Bij ‘een soeze raegen’ of ‘kolde wind’ zitten we binnen.
Na de kerkdienst zoals altied koffie en thee.

Wat er is dan mooier dan een openluchtdienst, bij de boerderij met de veut’n in het gres, in ’t plat!

Zondag 18 augustus is er een dubbel bijzondere kerkdienst in de Achterhoekse streektaal én in de openlucht. De kerkdienst wordt georganiseerd door Protestante gemeente Lichtenvoorde. Iedereen is om 11.00 uur van harte welkom bij Camping Woltas van Martin en Harriët Hulshof, aan de Zieuwentseweg 53 in Zieuwent (tussen Lichtenvoorde en Zieuwent). Hier is ruim plaats om heel veel mensen te ontvangen en voldoende parkeergelegenheid. Er zal worden gezorgd voor de nodige zitgelegenheid. Als u zeker wilt weten dat u lekker kunt zitten kunt u ook uw eigen tuinstoel meenemen. Kinderen hoeven zich zeker niet te vervelen. Na afloop van de kerkdienst is koffie, thee en limonade voor de kinderen. Bij minder goed weer is er gelegenheid om binnen droog te zitten.  Het thema voor de dienst is: ‘Krange’. Voor wie minder goed thuis is in de Achterhoekse streektaal. Een woordenboek (’n Kleddeken Achterhooks) zegt hier het volgende over. ‘Krange: 1) binnenste buiten. “I-j hebt ow kiel krange an”. 2) “Krange doon” – dwarsliggen. “Doo neet zo krange”.
Voorganger is ds. Hans Hinkamp. Hij kijkt uit naar deze bijzondere kerkdienst. “De protestantse gemeente Lichtenvoorde heeft al een heel oude traditie als het gaat om het houden van openluchtdiensten. Al 40 jaar geleden waren er kerkdiensten in de openlucht, destijds op het schoolplein. Mensen hebben het er nog steeds over. Daarom hebben we met een aantal mensen deze oude traditie opgepakt en nieuw leven ingeblazen. Wat er is dan mooier dan om zo’n een openluchtdienst, bij een boerderij en met de voeten in het gras, te houden in de Achterhoekse streektaal!
‘Hoe doen jullie dat dan met de muziek?’ was één van de eerste vragen. Daarvoor hebben we de hulp ingeroepen van muziekgroep Nootzaak, uit Aalten. Ook hun inbreng, (bas)gitaar en meerstemmige zang, is in het dialect. De samenzang wordt begeleid door Johan Meerdink op piano. We gaan er met z’n allen een prachtige dienst van maken!

Hier vindt dit event plaats: