07 Mar

Film: Utoya 22 juli

Deel dit event
Film: Utoya 22 juli

In ‘Utøya 22. Juli’ van de Noorse regisseur Erik Poppe (bekend van o,a. het prachtige ‘Troubled Water’) wordt de kijker geconfronteerd met de verschrikkingen die plaatsvonden op het Noorse eiland op 22 juli 2011 toen, door toedoen van een Noorse extremist, 69 jongeren om het leven werden gebracht.

Zoals veel eilanden lijkt ook Utoya een vakantieplek als ieder ander: talloze kleurrijke tentjes staan verspreid over een modderig kampeerterrein, jongeren komen terug van het zwemmen, gaan samen eten, lachen. Nieuws over de aanslag in Oslo druppelt langzaam binnen, maar veel is onduidelijk. De geëngageerde jongeren discussiëren over mogelijke daders en motieven. Maar voordat het te politiek wordt, klinken de eerste schoten………
Vanaf dat moment wordt de kijker real-time meegenomen in een tweeënzeventig minuten durende huiveringwekkende overlevingsstrijd van Kaja. De camera volgt haar in één onderbroken opname tijdens de wanhopige zoektocht naar haar zusje Emilie.
Een knappe en indrukwekkende film, aldus de Volkskrant, waarin de kijker deelgenoot zal zijn van de doodsangst, verwarring en paniek van de vluchtende jongeren, waarbij de dader buiten beeld blijft. Een film die zijn 4 sterren meer dan waard is.

Hier vindt dit event plaats: