02 Feb

Tof Volk speelt: De Pette an de pillen

Deel dit event
Tof Volk speelt: De Pette an de pillen

Dit is een blijspel in drie bedrijven geschreven door Bernd Gombold (bewerkt in het dialect door Ben ten Velde). Een dolkomisch stuk geschikt voor 6 dames en 3 heren.
Mooie tied toch zo veur de herindeling, mooie kleine gemientes ok. As t’r problemen waren trök ie gewoon de wethouder eem aan de jasse. Niks afspraok maoken of naor ’t grote gemientehuus. Rinus, de wetholder van Kloetenbarg, met kantoor an huus, is zo’n wetholder van d’aole stempel. Hij was vrogger postbode en wordt deur de bevolking dan ok vaok ‘De Pette’ nuumd. De goeje man wordt zachies an stapelgek van een import-dame, in ’t dorp, die geregeld komp klaogen over geluudsoverlast. De import hef gien begrip veur ‘t gebeier van klokken, kreien van haanen en de repetities van de blaoskapel. As de wetholder toch wat veur dizze kankerpit wil doen, löp hij tegen ’n geweldige dreun op zien harsens an, en raokt hielemaol in de war. Hij denkt dat e nog postbode is. In ’t stuk komp ok ’n knotsgekke professor veur en ’n daome die op zuuk is naor ’n echtgenoot. Gemientebode Siep, die volgens secretaresse Marion ’n echte smiesterd is, maokt met zien onwieze praoties en leugens ieder en iene over stuur. Negen hiel mooie rollen in ’n geweldig komisch stuk.

Rinus Groeneveld was altijd postbode en had de bijnaam ‘de Pette’. Tegenwoordig is Rinus wethouder, en heeft zijn kantoor aan huis. Zijn vrijgezelle kameraad Siep Bloemberg heeft hij aangesteld als gemeentebode en Marion is zijn toegewijde secretaresse. Nu hij wethouder is gaat Rinus gebukt onder de stress van alle dag. Zijn vrouw Annie probeert hem op de been te houden door hem op het juiste moment medicijnen toe te dienen. De stress wordt in hoofdzaak veroorzaakt door een nieuwkomer, Geertje Kaspers. Zij wil, nee eist, dat de wethouder alle gebruiken en gewoontes afschaft, zodat zij optimaal kan genieten van de rust. Dat roept veel weerstand op bij onder andere Diene, de voorzitster van de pluimveefokvereniging en de plaatselijke blaaskapel. Geertje voert de druk zo hoog op, dat Rinus ten einde raad is, als men hem dwingt om vérgaande maatregelen te nemen. Annie is zeer op geld belust en verhuurt kamers, onder andere aan professor Zoetebier. Zoetebier gebruikt zijn jaarlijkse verblijf om weer verder te kunnen schrijven aan zijn boek over de ‘volmaakte vrouwelijkheid’ met daarin Marion als middelpunt van het universum. Marion reageert op een ondoordacht moment op een contactadvertentie van ene Roefie de Graaf, en doet dit speciaal voor vrijgezel Siep, maar plaatst er wel wat ‘leugentjes om bestwil’ bij … Al deze verwikkelingen worden dan ook nog eens een keer nauwlettend gevolgd door Jans Baron, de praatgrage winkelierster met een winkeltje schuin tegenover de woning van de wethouder. Siep is in alles haar informatiebron, maar hun beide stelregel is: niets voor niets …

Verkoop punten:
Kaartverkoop start op woensdag 16 januari a.s. Entree: € 9
Woensdag t/m vrijdag 8:30 – 17:00 u: Korenmolen de 4 winden te Vragender
’s avonds + in het weekend: Cafe Overkamp te Vragender (maandag + dinsdag gesloten).
Kaarten dienen contant betaald te worden.

Locatie:
Café Zaal Overkamp
Winterswijkseweg 11
Vragender