01 Sep

Openstelling AVOG Crash museum

Deel dit event
Openstelling AVOG Crash museum

Het museum werd in mei 1981 voor het eerst opengesteld voor publiek als resultaat van tien jaar onderzoek en voorbereiding.
Behalve dat het museum een eerbetoon wil zijn aan de geallieerde vliegeniers die voor onze vrijheid hun leven offerden, geeft deze permanente tentoonstelling een beeld van de technische kant van de Luchtoorlog 1940 – 1945.
De luchtmachten van Engeland, Amerika en Duitsland brachten veel verschillende typen vliegtuigen in de strijd. Van een aantal hiervan – die in de Achterhoek neerstortten – ziet u in onze expositieruimte wat onderdelen, zoals o.a. vliegtuigmotoren, propellers, landingsgestellen, stukken vleugels, zuurstoftanks en cockpit-instrumenten. Ook ziet u onderdelen die zich tijdens het neerstorten aan boord bevonden, zoals vlieguitrusting, navigatiemateriaal (vliegerkaarten), boordwapens, vliegtuigmunitie en radio-installaties.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in ons land ongeveer 6500 vliegtuigen neergestort; hiervan kwamen er circa 400 in de Achterhoek terecht. 90% van wat u in het museum ziet is sinds 1972 door ons opgegraven, de rest komt uit particulier bezit.
Van veel toestellen die opstegen in Engeland en Duitsland zijn de crashplaatsen nog steeds niet bekend, terwijl vaak ook de bemanningsleden nog als vermist te boek staan.
Behalve dat de AVOG wil meehelpen deze z.g. vermistenlijsten in te korten, wil zij vooral een stuk geschiedenis van de Achterhoek bewaren voor de toekomst.

In het museum wordt ook doorlopend de film: “De Luchtoorlog herleeft” (eigen productie) vertoond. Deze film geeft een globaal overzicht van de Luchtoorlog 1940-1945 boven Europa en specifiek boven “De Achterhoek”.

Toegangsprijs:
Volwassenen € 3,-
Kinderen tot 12 jr. € 1,50
Groepen krijgen korting.

Hier vindt dit event plaats: